Loopbaanbegeleiding met VDAB-loopbaancheques
Is loopbaanbegeleiding iets voor mij?
Wil je gewoon even stilstaan en kijken naar de volgende stap(pen) in je loopbaan? Voel je je al langer niet goed in je huidige job maar weet je niet welke job dan wèl bij jou past? Overweeg je om zelfstandige te worden maar blijft je beeld van wat dit dan concreet zou betekenen te onduidelijk om een beslissing te nemen? Is het evenwicht tussen je werk en je privéleven al een hele tijd zoek? Wil je meer zinvol werk doen en geraak je er niet uit wat dat voor jou kan zijn? Wil je (terug) met meer plezier en energie in je werk staan? Doe je je werk zelf wel heel graag maar zit er iets fout met je huidige werkcontext? … Dit is slechts een greep uit de mogelijke loopbaanvragen waar we mee aan de slag kunnen in loopbaanbegeleiding.
Hoe gaan we te werk?
In loopbaanbegeleiding is het belangrijk om op korte tijd (4 tot 7 u begeleiding) tot concrete, duurzame resultaten te komen. Daarom werken we vanuit de oplossingsgerichte coachingsmethodiek. We werken tijdsefficiënt omdat we het loopbaandilemma enerzijds wèl erkennen maar het anderzijds ook niet onnodig ver gaan uitdiepen. In de plaats daarvan kijken we samen in de richting van de mogelijke oplossingen.
Loopbaanbegeleiding is maatwerk. We werken op maat van jouw specifieke loopbaanvraag. We vertrekken vanuit het 4-fasenmodel en afhankelijk van welke fasen bij jouw loopbaanvraag al dan niet van toepassing zijn, gaan we aan de slag met die specifieke tools die zeer concreet aansluiten bij je loopbaanvraag. (een -op maat selectie- uit onze uitgebreide rugzak aan tools).
In het 4-fasenmodel zijn volgende fasen te onderscheiden:
1 Zelf-analyse
Mijn profiel, competenties, waarden, en professionele drijfveren in kaart brengen.
2 Arbeidsmarktexploratie
Welke soorten werk en sectoren bestaan er en welke job past het best bij mij?
3 Arbeidsmarktcommunicatie
Hoe communiceer en netwerk ik om de informatie te verzamelen die ik nodig heb om een degelijke keuze te maken en hoe communiceer ik over mezelf op de arbeidsmarkt? Hoe communiceer ik met anderen en hoe kan ik met meer impact communiceren?
4 Persoonlijk actie/ontwikkelingsplan
Welk concreet stappenplan stel ik op om het loopbaandoel dat in de vorige fasen duidelijk werd ook daadwerkelijk te bereiken?
Als oplossingsgericht loopbaancoach respecteer ik het principe van zelfsturing: ik begeleid en ondersteun het proces waarbij je zelf tot de oplossing komt van je loopbaanvraag en waarbij je zelf de acties onderneemt die nodig zijn om je loopbaandoel te verwezenlijken.
Op die manier verwerf jij de loopbaan-competenties die nodig zijn om je loopbaan nu en in de toekomst zelf in handen te nemen.
Kom ik in aanmerking voor loopbaancheques?
Als je een job hebt, kan je elke 6 jaar 7 uur loopbaanbegeleiding volgen met loopbaancheques. Via loopbaancheques betaal je maar 40 euro voor de eerste 4 uur loopbaanbegeleiding. Voor de volgende 3 uur betaal je eveneens 40 euro.
Voorwaarden om in aanmerking te komen voor loopbaancheques
Om in aanmerking te komen voor loopbaancheques moet je op het ogenblik van je aanvraag aan deze vijf voorwaarden voldoen:
-
Je woont in Vlaanderen of Brussel
-
Je werkt momenteel voltijds of deeltijds als werknemer of zelfstandige
-
Je hebt minimum 7 jaar werkervaring in loondienst of als zelfstandige opgebouwd over je hele loopbaan
-
Je volgde de voorbije 6 jaar nog geen loopbaanbegeleiding Je volgt de loopbaanbegeleiding in het Nederlands bij een erkend loopbaancentrum
Interessant om te weten: als je tijdelijk economisch werkloos bent, heb je ook recht op loopbaanbegeleiding als je aan de nodige voorwaarden voldoet.
Voldoe je niet aan de bovenstaande voorwaarden? Dan kom je mogelijks toch nog in aanmerking voor loopbaanbegeleiding met loopbaancheques als je deel uitmaakt van één van drie uitzonderingen. Die uitzonderingen vind je terug via deze link: https://www.vdab.be/loopbaanbegeleiding/